Knytkalas

Så här i juletider är det många som bjuder på mat inför jul och nyår. Festmat som oftast bjuds på vid sådana tillfällen, kan bli en kostsam historia, men varför inte bjuda in till ett knytkalas och dela på bördan.

Är det vissa maträtter som man vill se på matbordet, kan det vara smart att skicka med på inbjudan, en lista på vilken mat gästerna ska ta med. Dela upp maten så att kostnaderna blir ungefär likvärdiga, så är det ingen som behöver dra det tunga lastet.

Som värd kan du stå för dryck eller be dem ta med om de vill ha något speciellt. Du kan skriva ut på inbjudan att du står för olika sorters läsk, vatten, vin eller öl till maten och vill man ha alkoholhaltig dryck utöver, får man ta med den själv.

Som gäst till ett knytkalas, kan det trotts att du tar med mat, vara en fin gest att ge värden en present. En flaska vin att spara om så önskas, eller kanske ett bröd till maten som inte stod med i inbjudan. Det finns många olika presenter man kan ge som gå bort present, men ibland kan man vilja skicka en tack för kalaset present i stället, som en postkaka, ett blommogram eller en choklad.