Mustig böngryta

Att äta vegetariskt en gång i veckan är både bra för hälsan och miljön. Dessutom är det är kul att prova nya nya recept som ger oväntade smakupplevelser.

Bönor är en utmärkt källa till vegetabiliskt protein. De är också både fettfattiga och mättande. Bönor och linser innehåller Glutaminsyra, som kan bidra till att blodtrycket sjunker. Bönor är även rika på fibrer så att de är bra för magen. Se bara till att förvälla och koka bönorna ordentligt…

Här kommer ett recept på en smakrik gryta med en oväntad ingrediens som värmer gott i vinterrusket.

Recept

  • 400 gram kokta kidneybönor 
  • 1 gul lök
  • 2 stycken vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 matsked tomatpuré
  • 1 matsked olivolja
  • 2 teskedar sambal oelek
  • 1 matsked grönsaksbuljongpulver
  • 1/2 deciliter vatten
  • Salt och svartpeppar
  • 25 gram finhackad mörk choklad

Tillagning:

Hacka lök och vitlök, som du sedan fräser i en varm stekpanna med olivolja, tomtpuré och sambal oelek.

Tillsätt vatten, krossade tomater, grönsaksbuljongpulver och låt alltsammans puttra i cirka 20 minuter. Rör ned de kokta bönorna och låt dem bli riktigt varma.

Tillsätt salt och peppar efter smak, rör sedan ned den finhackade chokladen.

Servera med råris.