Populära kök

Mat är som bekant något som är både roligt, spännande och kanske framför allt gott. Det roliga är ju också att det finns så otroligt mycket olika mat från världens alla hörn.

Ett av världens mest berömda och omtalade kök är det franska, vilket inte är speciellt konstigt, då det inom det franska köket kryllar av delikata godsaker och läckerheter av olika slag. Det franska köket är mustigt där det handlar om att äta mycket av det mesta. En berömd fransk rätt är till exempel Boeuf bourguignon, som är en köttgryta med bland annat nötkött, champinjoner och grönsaker, där fonden består av rödvin. En rätt som till stor del påminner om Boeuf bourguignon är Coq au vin med den skillnaden att nötköttet är utbytt mot kyckling.

En annan känd fransk rätt är bouillabaise, som är en fiskgryta bestående av en fisksort eller flera, skaldjur, grönsaker samt vitt vin. Det franska köket är också känt för sina många efterrätter. En av dessa är Tarte Tatin som bakas i en stekpanna i ugnen.

Det kinesiska köket är på grund av att Kinas storlek som land oerhört mångfacetterad. Ofta delas det kinesiska köket upp i åtta olika kök, där vart och ett härstammar från olika delar av landet. En vanlig tillagningsmetod inom det kinesiska köket är wokning, vilket innebär att man tillagar många olika ingredienser i en wokpanna. Att man friterar olika typer av mat är också vanligt förekommande inom det kinesiska köket. Maten ska givetvis ätas med hjälp av pinnar.

Vårt svenska kök är synonymt med det som kallas husmanskost av olika slag. Den kanske mest klassiska av alla svenska rätter, även internationellt sett, är köttbullar. Bland andra rätter typiska för det svenska köket hittar vi också sådant som kåldolmar, falukorv samt surströmming, även om det råder delade meningar om huruvida det är att betrakta som mat eller inte. Efter maten är ostkakan, som är en av få äkta svenska desserter, en självklarhet. Ostkaka finns i två varianter, nämligen Hälsingeostkaka och småländsk ostkaka.

Det italienska köket tillhör precis som det franska ett av världens mest kända med klassiska rätter som pastarätter av olika slag, pizza samt risotto.