Västerbottenost – en specialitet

Bakom receptet på Västerbottensost ligger mejerskan Ulrika Eleonora Lindström som skapade det 1872. Det är en hårdost med unik karaktär och en kraftig arom som utvecklas under lagringen i minst 14 månader. Älskad som på ostbrickan, som påläggsost, dessert, och huvudsaklig ingrediens i den välkända Västerbottenpajen.

Receptet på den smakrika osten är hemligt och omgärdat av myter. Osten kan till exempel endast tillverkas på Norrmejerier i Burträsk. Ostframställningens unika villkor kan inte exporteras, varje ort och plats har sin egen profil och förutsättningar som inte kan imiteras.

Tillverkning

Det går åt 79000 liter lokal komjölk om dagen som pastöriseras. Efter ystning fylls ostmassan i runda formar med en diameter på 42 centimeter. Därefter pressas ostarna och läggs i saltlake, för att sedan vila och vändas en gång om dagen i 22 dagar. Efter paraffinering lagras ostarna i 14 månader på lagringshyllor tillverkade av bygdens granvirke. Varje ost väger 18 kilo. Till sist tar man med hjälp av en borr ut en kärna ur osten för att avgöra om osten är klar. Kvalitetsbedömningen avgörs mot en 9-gradig skala. Årligen producerar Norrmejerier i runt tal 140 000 högkvalitativa Västerbottensostar.

Västerbottenpaj

Ingen annanstans kommer Västerbottenosten så till sin fulla rätt som i västerbottenpajen. Receptet hämtar du givetvis från Norrmejerier själv. Som botten görs en enkel pajdeg på riktigt smör, fyllningen består av ägg, grädde – ja, och så Västerbottenost förstås. Pajen har sin givna plats på vickningsbordet på sensommarens kräftskiva, men för många är den också ett traditionsenligt inslag på såväl jul- som påskbordet. Servera med finhackad rödlök och en kall sås bestående av creme fraiche, gräslök och dill.